curuk-tedavisi

Çürük Tedavisi

Çürük ne demektir?

Dişlerden uzaklaştırılamayan gıda artıklarının ağızda yer alan bazı bakteriler ile parçalanıp ortaya çıkan asitin dişi yumuşatmasıdır.Dişin yumuşaması ile diş çiğneme kuvvetlerine karşı dayanıksız bir hale gelir ve bazı yerlerinden kırılır.

Çürük nasıl tespit edilir?

Çürükler diş hekiminin dikkatli ağız içi muayenesi ve röntgen çekilmesi ile tespit edilir. Bunların dışında yeni nesil teknoloji ile arayüz çürüklerini de tespit eden cihazlar vardır. Bu cihazlar ile çürükler kolayca tespit edilir.

Çürük tedavi edilmez ise ne olur?

Ağız içerisinde tespit edilen çürük tedavi edilmez ise mutlaka ilerler ve zamanla kanal tedavisine dönüşür. Bu nedenle henüz başlangıçta iken tespit edilen çürükler mutlaka ilerlemeden tedavi altına alınmalıdır.

Her çürük ağrı yapar mı?

Çürükler ilerledikçe altındaki canlı dokuya yaklaşır ve ağrı başlar. Ağrının başladığı zaman kişiden kişiye fark eder bazılarında çürük yeni başladığında,bazılarında ise kanal tedavisine kadar ilerlediğinde belirti verir. Bu nedenle çürüğün başlangıçta yakalanması için düzenli doktor kontrolleri çok önemlidir.

Çürükler ağız kokusuna neden olur mu?

Çürük eğer çok büyükse içinde gıda artığı birikiyor ve temizlenemiyorsa biriken gıda artıkları kokuşarak kokuya neden olabilir ancak gıda birikimine neden olmayan çürükler kokuya neden olmazlar.

Çürük diş nasıl tedavi edilir?

Çürük diş temizlendikten sonra kalan diş dokusuna göre tedavinin ne olacağına karar verilir. Eğer kalan diş dokusu çok ise tek seansta yapılan dolgu ile tedavi edilir. Eğer kalan diş dokusu az ise laboratuarda yapılan dolgu yani onlay ile tedavi edilir. Doku kaybı çok az ise porselen kuron ile tedavi edilir. Tedavinin ne olacağına karar verirken kanal tedavisinin olup olmadığı oldukça önemlidir.

Her çürük diş dolgu ile mi tedavi edilir?

Kalan diş dokusu çok ise tek seansta yapılan dolgu ile tedavi edilir. Eğer kalan diş dokusu az ise laboratuarda yapılan dolgu yani onlay ile tedavi edilir. Doku kaybı çok az ise porselen kuron ile tedavi edilir. Tedavinin ne olacağına karar verirken kanal tedavisinin olup olmadığı oldukça önemlidir. Kanal tedavisi uygulanan dişler koruma altına alınması için onlay dolgu, fiber destekli dolgu ya da porselen kaplama yapılmalıdır.

Her dolgu yapılırken diş uyuşturulur mu?

Eğer çürük başlangıçta tespit edilmişse uyuşturulmaya ve iğne yapılmasına gerek kalmadan tedavi tamamlanır. Çürük derine indikçe temizlerken ağrı hissedilir ağrıyı kesmek için diş uyuşturulur.

Dolgular zamanla düşer mi?

Eski zamanlarda beyaz dolgular yapılırken dişe yapışmasını sağlayan mekanizmalar çok başarılı değildi siyah dolgular ise dişe sadece fiziksel olarak bağlandıkları için dolgularda düşme problemi yaşanıyordu ancak son yıllarda beyaz dolguların dişe bağlanma kuvveti oldukça artmıştır ve kimyasal bağlanan bu dolgularda düşme problemi yaşanmamaktadır.

Dolgu yapıldıktan sonra ne gibi problemler yaşarız?

Beyaz dolgular yapıldıktan sonra birkaç gün sıcak soğuk hassasiyeti ve hafif sızlamalar görülebilir. Ancak bu şikayetlerin birkaç gün içinde giderek azalması gerekir. Gittikçe artan bir ağrıda hemen diş doktorunuza başvurmalısınız.

Hangi dolgular değiştirilmelidir?

  • Kanal tedavisi olmuş ve siyah dolgusu olan dişler
  • Kırılmış dolgular
  • Düşmüş dolgular
  • Arasına yemek sıkışan dolgular
  • Sınırı siyah çizgi olan dolgular
  • Sürekli ağrısı veya hassasiyeti olan dolgular.