gulus-tasarimi

Gülüş Tasarımı

Gülüş tasarımı, hekimlik ve sanatın birlikte uygulanarak, kişiye özel ideal gülüşü sağlayabilmektir. Dişler, birbirleri ve onları çevreleyen yumuşak dokular ile uyumlu olarak dizilmiştir. Güzel bir gülüşün temel elemanları dişlerdir ve dolayısıyla diş şekilleri ve anatomik özellikleri hakkında kapsamlı olarak bilgi sahibi olmak, tüm tedavilerin temelini oluşturur. İyi tasarlanmış bir gülüşün nasıl olması gerektiği hakkında daha fazla fikir sahibi olabilmek için, diş hekiminin hastayı çok detaylı muayene edip değerlendirmesi gerekir.

gulus-estetigi

Yüz hatları, cinsiyet, yaş, gülüş simetrisi, dişlerin sıralanışı ve renkleri, dudaklar ile diş etleri estetik gülüş ifadesini belirleyen faktörlerdir. Gülüş tasarımında tüm bu faktörler göz önüne alınarak dişlerin formu belirlenir.

Gülüş tasarımıyla daha genç görünmek mümkündür. Her açıdan çok daha sağlıklı, pırıl pırıl dişlere kavuşmanız her zaman mümkündür. İyi bir gülüş tasarımı gerçekleştirilirken dişlerin sağlığına da önem vermemiz gerekir. Doğru bir tasarım dişlere zarar vermeden yapılan tasarımlardır.

Gülüş estetiği ne demektir?

Dudaklar, dişeti, dişler, dudağı çevreleyen dokunun rengi gibi bir takım estetik kriterlerin ayrı ayrı ve bir-biri ile olan ilişkisinin değerlendirildiği, detaylı estetik analizleri kapsayan, gülüş şeklinin değerlendirilmesidir.

Gülüş estetiğinde önemli faktörler nelerdir?

Dudak seviyesi, dişlerin boyları, dişeti seviyesi, diş rengi, dişlerin dizimi, güldüğümüz zaman dudak ve dişlerin uyumu ve gülme hattı gibi faktörlerin tek tek ve birbirleri ile olan uyumu estetik gülüş analizinin yapılmasında çok büyük önem taşır.

Gülüş tasarımı nasıl yapılır?

Gülüş tasarımı yapılırken dişlerin oluşturduğu bölgenin estetiği (beyaz estetik) ve dişetlerinin oluşturduğu bölgenin estetiği (pembe estetik) değerlendirilir. Bu amaçla öncelikle fotoğraf üzerinde dişetlerinin hangi seviyede olması gerektiği, hangi dişlerin tasarıma dahil edileceği değerlendirilir. Sonrasında dişlerin diş-dişeti-kemik seviyeleri klinik ve radyografik olarak incelenir. Daha sonra tedavi planı netleştirilir.

Gülüş tasarımında pembe estetik diye adlandırılan dişeti estetiği değerlendirmesi nasıl yapılır?

Tüm estetik uygulamalarda amaç kişiye yakışanı bulmak olmalıdır. Gülerken en az dişlerin görüntüsü kadar dişetlerinin seviyeleri ve simetrik görünmeleri de önemlidir. İşte bu noktada tercihen lazer ile dişetlerine müdahale etmek gerekir. Eğer sadece dişetlerine müdahale yeterli ise diyot lazer ile işlem yapılabilir. Ama daha ileri seviye bir düzenleme gerekli ise sert doku (Er:Yag) veya kombine lazer cihazı kullanılır. Sert doku lazerleri işlem sonrası konforu daha fazla olduğu için daha çok tercih edilmektedir.

Gülüş tasarımında beyaz estetik diye adlandırılan diş estetiği değerlendirmesi nasıl yapılır?

Beyaz estetiğin elde edilmesi amacıyla porselen laminalar yaprak porselen, kompozit laminalar, bonding uygulamaları, gülüş tasarımı, beyazlatma, inlay-onlay uygulamaları, recontouring (dişin yeniden aşındırılarak şekillendirilmesi) gibi işlemler yapılabilmektedir.

Gülüş tasarımı kaç seansta tamamlanır?

Hastanın mevut durumuna göre yapılacak tedavilere göre seans sayısı değişebilir. Tedavinin içerisinde pembe estetiğin (Dişeti) düzenlenmesi varsa, tedavi bazen tek seansta bazen de birkaç haftada tamamlanabilir.

Gülüş tasarımı yaptırmak istediğimizde dişlerimizi kestirip kaplama yaptırmak zorunda mıyız?

Gülüş tasarımı için her zaman dişlerin kesilmesi ve porselen kaplama yapılması gerekmemektedir. Genellikle kompozit laminalar, bonding, recontouring (dişin yeniden aşındırılarak şekillendirilmesi) ya da beyazlatma gibi daha kolay ve koruyucu yöntemlerle estetik beklentileriniz karşılanabilir.

gulus-tasarimlari

Dr. Oya Öztan Peker / Estetik Gülüş ve Gülüş Tasarımı

Kaç çeşit gülüş tasarımı vardır?

Ön dişler yan dişlere göre fark edilebilir derecede uzundurlar. Aslında genç bireylerde durum zaten böyledir, ön keserler ilk süren dişler olduğundan zamanla yıpranırlar ve boyları kısalır. Bu da beraberinde yaşlı bir görünüm getirir. Çekici bir gülümsemeye sahip olabilmeniz için ön dişler diğerlerine oranla daha uzun olmalıdır. Ön dişlerin bu şekilde dizaynı size genç, dinamik ve çekici bir gülümseme kazandıracaktır.

Dişler yatay düz bir çizgi üzerine sıralanmışlardır. Entelektüel gülümseme yüze olgun ve bilgili bir ifade verir. Bu gülümseme yüzün alt kısmını daha çok vurgular. Genç yaşlarda dişler ilk sürdüğünde uzunlukları birbirinden farklıdır. Orta yaşlarda ise dişler eşit boylardadır. Estetik diş hekimliği sayesinde bu dezavantajlı durumu avantaj haline getirebilir ve olgun, bilgili ve entelektüel bir gülüş tasarımı yapabiliriz.

Entellektüel ve Çekici gülüş arasındadır. Orta kesici dişler yan kesicilerden çok az miktarda uzundur. Sportif gülümseme tasarımı, yüzünüze sıra dışı, içten ve sıcak bir ifade kazandırır, Bu gülümseme entellektüel gülümseme kadar ciddi ifadeli değil, çekici gülüş dizaynı kadar da çocuksu ve genç değildir.