porselen-kronlar

Porselen Kronlar (Kaplamalar)

Porselen kuron ne demektir?

Özellikle madde kaybı fazla olan bir dişin diş formundaki bir materyalle kaplanarak koruma altına alınmasıdır. Yapılacak olan porselen kuron işlemi estetik beklentiler nedeniyle yapılacaksa dişten 2mm kadar küçültülür ve üzerine istenen renk ve formda porselen diş ile yapıştırılır.

Hangi durumlarda porselen kuronlar uygulanır?

Madde kaybı fazla olan dişleri korumak için,

Estetik nedenlerle dişlerin rengi ve formu değiştirilmek istendiğinde yaprak porselenler ile çözülemiyor ise,

Kanal tedavisi nedeniyle geride çok az diş dokusu bulunuyorsa,

Eski porselen kaplamaların değiştirilmesi gerektiğinde porselen kuron uygulaması yapılır.

Kaç çeşit porselen kron vardır?

İki çeşit porselen kuron vardır. İçi metal olan porselen kuronlar içi dışı beyaz olan estetik kuronlar. Estetik kuronlarda genellikle  zirkonyum yada kristalli porselenler kullanılır. Zirkonyumlar ve metal destekli porselenler genellikle güce ihtiyaç duyduğumuz arka bölge porselenlerinde ve diş eksikliklerinde tercih edilir kristalli porselenler ise diş kaybının olmadığı sadece estetik amaç ile uygulanan ön bölge porselenlerinin yapımında kullanılır.

Estetik olan kuronların metal destekli kuronlara göre ne farkı vardır?

Metal destekli kuronlarda zamanla dişeti çekilmeleri görüldüğünde diş dişeti sınırında ince siyah bir çizgi belirmektedir hastanın güldüğünde dişetleri görünüyor ise bu görüntü son derece rahatsız bir görüntü olur. Estetik kuronlar ise içi dışı beyaz olduklarından herhangi bir estetik görüntü problemi yaşanmaz .

Estetik kuronların dişeti uyumu metal desteklilere göre oldukça fazladır.

Metal destekli kaplamaların ışık geçirgenliği estetik kuronlardan daha azdır bu nedenle estetiğin ön planda olduğu durumlarda estetik porselenler tercih edilir.

Her kaplama yapılan dişe kanal tedavisi yapılması gerekir mi?

Çürük nedeni ile madde kaybı fazla olan ve canlı dokuya yakın riskli dişlere kanal tedavisi yapılır. Ancak her kaplama yapılan dişe kanal tedavisi uygulanmamalıdır.

Porselen kaplamaların ömrü ne kadardır?

İyi bir ağız diş sağlığı her zaman porselenin ömrünü uzatır. Porselen kaplamaların ömrü porselenin çevre dokuları ile uyumuna bağlıdır. Dişeti ve diş ile uyumlu olan bir porselenin sökülmesi doğru değildir. Ancak dişeti ve diş ile uyumu problemli olan kuronlar yeni yapılmış bile olsa sökülmesi gerekir.

Porselen kaplamaların bakımı nasıl olmalıdır?

Porselenlerin ömrü bakımları ile ilgilidir. İyi ağız hijyeni ve doğru uygulanmış protezleruzunca yıllar sağlıklı şekilde ağızda yer alırlar. Günde iki kere dişlerin fırçalanması, dişipi yada arayüz fırçası kullanımı ve 6 ayda bir düzenli hekim kontrolü ile uzun yıllar sağlıklı protezlere sahip olunabilir.

Porselen kaplamalarda ne gibi problemler yaşanır?

Diş sıkması ya da diş gıcırdatması varsa ve hasta gece plağı kullanmıyorsa porselen kırıkları görülebilir.

Zamanla hatalı fırçalama yada dişeti hastalığı nedeniyle dişeti çekilmeleri görülebilir.

Porselen kaplamanın yapımı kaç seans sürer?

İlk seans dişlerin düzeltilip hazırlanması ve ölçü işlemini içerir.

İkinci seans ise alt yapı provası

Üçüncü seans bitim işlemlerini içerir. 3. Seansta herşey yolunda ise dişler yapıştırılır. Estetik düzeltme gerekirse bir seans daha yapılır ve bitirilir.