yetişkinler için koruyucu diş hekimliği

Yetişkinler için koruyucu diş hekimliği

Çürüksüz bir hayat sürmek için koruyucu olarak hangi işlemleri yapmam gerekir.

Sağlıklı ağız ve diş sağlığı için öncelikli olarak iyi bir fırçalama dişlerin yapısına göre diş hekiminin önereceği arayüz fırçaları ve diş ipi kullanımı düzenli diş doktoru kontrolü çok önemlidir.

İyi bir ağız bakımı nasıl yapılır?

  • Özellikle gece fırçalaması asla ihmal edilmez.Günde en az 2 defa , orta sert ve orta büyüklükte başlığı olan fırça ıslatılmadan 2 dakika boyunca fazla kuvvet uygulanmadan fırçalanmalıdır
  • Eğer hassasiyet, beyaz lezyonlar, dişeti hastalığı gibi özel bir sağlık problem yoksa herhangi bir diş macunu fındık büyüklüğünü geçmemelidir.
  • Diş fırçası, diş ve dişeti birleşimine hafif eğimli yerleştirilmeli ve 10 kere dairesel olarak hareket ettirilmelidir. Fırça daha sonra bir fırça boyu ilerletilmeli ve tüm diş yüzeyleri yanak ve dil tarafında aynı şekilde fırçalanmalıdır. Çiğneme yüzeyleri ise ileri geri hareketlerle fırçalanmalıdır. Fırçalama sırasında kanama olursa korkmadan fırçalamaya devam edilmelidir.
  • Diş ipi uygulaması dişlerin arasına sıkışan gıdaları temizleyeceğinden arayüzlerde görülen çürüklerin oluşmasını engelleyecektir.
  • Bazı hastalarda ağız temizliğinde dişlerin fırçalanması kadar ara yüzeylerin temizlenmesi de önemlidir , diş hekiminin önereceği boyutta arayüz fırçaları ile dişlerin boyun bölgeleri akşamları yatmadan önce iyice temizlenmelidir. Arayüz fırçaları tek kullanımlık değildir uçları bozulana kadar aynı fırça kullanılabilir.

Ağız gargaraları ağız ve diş bakımını desteklemek için kullanılabilirler. Gargaraların verdiği temizlik hissi asla gerçek aktif temizliğin yerini tutmaz sadece destekleyici bir tedavidir.

Nasıl bir diş fırçası kullanmalıyım?

  • İdeal bir diş fırçasının fırça kılları orta sertlikte olmalı ve kıl uçları yuvarlatılmış ve her yöne rahatlıkla ulaşabilecek düzeyde esnek bir başlığı olmalıdır.
  • Diş eti çekilmesi, sert fırçalayan hastalar dişlerde meydana gelen aşınmaları ve dişeti çekilmelerini en aza indirmek için yumuşak fırçaları tercih etmelidir.
  • Ortodontik tedavi gören hastaların ağız bakımı braketlerden dolayı çok önemlidir. Ortodonti hastalarına özel diş fırçaları ile fırçalamalı ve arayüz fırçalarını mutlaka uygulamalılar.
  • Cerrahi operasyon sonrası dişler mutlaka ekstra soft diye adlandırılan aşırı yumuşak bir fırça ile fırçalanmalıdır.
  • Engelli hastalar, ileri düzeyde Parkinson hastaları, elini rahat hareket ettiremeyen hastaların ağız ve diş bakımları için mutlaka elektrikli fırçaları tercih etmelerini tavsiye ediyoruz.
  • En uygun ağız diş sağlığı bakımı için ise mutlaka diş hekiminize danışınız.

Manuel diş fırçalarıyla şarj edilebilir diş fırçaları arasında fark var mıdır?

Yeni nesil elektrikli fırçalar hastanın uyguladığı basıncı ve süreyi kontrol edebildiği için manuel fırçalar yerine kullanılabilir ancak basınç ve zaman kontrolü olmayan fırçaları dişe vereceği kontrolsüz güç nedeni ile tercih etmemekte fayda vardır. Her iki fırçalamada da amaç diş yüzeyindeki bakteri plağının kaldırılması işlemidir. Doğru yapılan ve kurallara uyulan her iki fırçalamada doğru ağız ve diş sağlığı için yeterlidir.

Diş fırçası ne sıklıkla değiştirilmeli?

Aşırı kuvvet uygulayan hastalarda fırça kılı 1-2 hafta gibi hızlı bir şekilde dışa doğru açılmaktadır. Yeni nesil fırçaların üzerinde kullanımla renk değiştiren indikatörler vardır. Bu indikatörler genellikle mavi olup kullanım süresi dolduğunda beyaza dönüşmektedir. İndikatör bulunmayan hastalarda en geç 3 ayda bir diş fırçası değiştirilmelidir.

Nasıl bir diş macunu seçmeliyim?

Ağız ve diş bakımında en önemli faktör mekanik temizliktir. Diş macunlarının içerisinde yer alan mineraller dişleri çürüklere karşı korurken dişeti sağlığı için de maksimum korumayı sağlar. Dişlerinde hassasiyetleri olan, minelerinde beyaz lezyon diye adlandırdığımız problemleri olan hastalar ise diş hekiminin önereceği özel diş macunlarını kullanmalıdır. Klinikte uygulaman beyazlatma işlemi sonrasında ise kısa zamanlı destek amaçlı beyazlatıcılı diş macunları kullanılabilir. Beyazlatıcı etkisi olan diş macunları hassasiyete neden olabileceklerinden dolayı uzun dönem kullanılmazlar.

Sadece diş fırçalamak çürüklerden ve dişeti hastalığından korunmak için yeterli midir?

Diş fırçalamak çürüğün ve dişeti hastalığının ana etkeni olan bakteri plağının %100 ‘ünü uzaklaştıramaz. İki dişin temas ettiği alanlar ve dişeti hastaliği nedeniyle çekilen dişetlerinin arasında kalan kök yüzeyleri sadece fırçalama ile temizlenemez arayüz fırçası ve dişipi kullanımı da korunmak için etkili bir yöntemdir.

Arayüz fırçası ve dişipi kullanımı neden önemlidir ve nasıl kullanılır?

Diş fırçası ve diş macununun ulaşamadığı yerlerde arayüz fırçasının ve dişipinin kullanımı oldukça önemlidir. Özellikle dişlerinde çapraşıklık olan hastaların ve aşırı sıkı olan hastaların diş ipi kullanımı zorunludur.

Dişeti çekilmesi olup kök yüzeyleri açıkta olan hastaların, ortodonti hastalarının, porselen dişleri olan hastaların ve implant hastalarının ise arayüz fırçası kullanımı zorunludur.

Arayüz fırçası nasıl kullanılır?

  • Arayüz fırçası dişlerin arasında kürdan kullandığımız boşluklardan hafif bir kuvvetle arayüze, dişetinin hemen üstüne yerleştirilir.ileri geri hareket ettirilerek bölgenin temizliği sağlanır. Daha sonra akan suda arayüz fırçası yıkanır. Bu işlem yapılırken hafifçe dişeti altına fırçanın yerleştirilmesinde fayda vardır.
  • Ulaşılması zor bölgelerde arayüz fırçasının ucunu hafif kıvırarak eğebilirsiniz.
  • Arayüz fırçası aralıklar için fazla büyükse uygun büyüklükte olan fırça ile değiştirilmesi gerekir., girmesi için zorlamayın, dişetinize zarar verebilirsiniz.
  • Arayüz fırçaları bir kaç defa tekrar kullanılabilir. Yıpranma ve eğilmeler belirginleştiğinde yeni bir arayüz fırçasına geçilmelidir.
  • Kapaklı olan küçük arayüz fırçalarını temizlik açısından tercih edilmesinde fayda vardır.

Ağız duşu nedir?

Su ve havayı basınçlı şekilde ara yüzeylere ve protezlerin altına püskürten bu yolla sıkışmış tüm gıda artıklarını uzaklaştıran ağız diş sağlığını destekleyen cihazlardır. Ortodonti ve implant üstü protez hastalarının mutlaka kullanmaları önerilir. Bu cihazlar arayüz fırçası ve diş ipine alternatif değil yardımcıdır.

Ağız suları ve ağız gargaraları kullanımı zorunlu mudur?

Ağız gargaraları ve ağız suları ağız ve diş bakımını desteklemek için kullanılabilirler. Ağız gargaralarının kullanımı hiçbir zaman diş fırçalamanın ve/veya diş arası temizliğinin yerine geçmez. Sadece destekleyici etkiye sahiptir.